Din tagrende skal bare fungere

Din tagrende skal bare fungere

juni 27, 2018 Slået fra Af Redaktionen

For husejere er der ikke noget mere irriterende, end når der ryger en tagrende, eller den er fyldt op og skal tømmes. Det er noget, som du skal være to om, hvis du har et hus, som er bare lidt højere end et plan, og hvor du så skal bruge en stige for at nå op.

Det er vigtigt, at du holder din tagrende ren, for ellers vil den hurtigt gå i stykker, og der er bestemt ikke noget, som du vil ønske, for det er ikke helt så let at skifte den, som du tror. Mest fordi det er ikke så let at skifte en hel eller dele af tagrenden, mens du står på en stige.

Der er mere end bare selve tagrenden, som kan gå i stykker. Der er jo også nogle beslag, som holder den på plads hele huset rundt, og der er mange gang også et net over selve tagrenden, som skal forhindre blade og grene i at falde ned i den. Det er alt sammen noget, som kan gå i stykker, og det skal skiftes, for der er ikke nogen, som orker at have vand, som løber ned af husmuren og gør meget mere skade.

De materialer, du skal bruge til montering af tagrende

Hvis du selv vil montere den nye tagrende skal du først og fremmest skal du bruge tilsvarende dele til tagrenden, som dem der er gået i stykker, for de skal skiftes. Skal du også skifte et af de beslag, som holder den, så skal sikre, du har et nyt klar, og så skal du også bruge enten en skruetrækker eller en skruemaskine med den rigtige bit til at få den skruet af med, så du kan skifte den.

Tagrenden selv kan være i forskellige materialer, men de fleste har i dag en tagrende, som er i plastik, og til alt held, så er den forholdsvis let at skifte. Der er dog nogle, som gerne vil have deres tagrende i enten blik eller sågar i kobber, men det er som regel kun på de huse, hvor der er fredningsklausuler på, og der ikke må sættes en tagrende eller et nedløbsrør op i moderne plastik.

For at nå op til tagrenden skal du selvfølgelig også have en stige, og da det altid er med sikkerhed først, så anbefales det, at du har en, som holder stigen, så du ikke er alene, når du skal foretage udskiftninger af den slags.

Alle de materialer, som du skal bruge, kan du let få i alle byggemarkeder, så det eneste, du skal være opmærksom på, er hvilken diameter, din tagrende har og så sørge for, du får den rigtige med hjem.

Når du skal i gang

Da din tagrende jo har den funktion, at den skal lede vandet fra taget direkte til kloakken, så anbefales det at skifte den, når det er tørvejr. Det kan være en udfordring i Danmark, men alle ved i det mindste, at der er nogle dage hvert år, hvor er ikke er nedbør.

Først skal den gamle del, som er i stykker, pilles ned, og så skal du sikre, at den nye del er forsvarligt samlet, så vandet kan løbe væk og ikke løber ved siden af.

Til at sikre de samlinger, som gør at tagrenden holder sig tæt, vil der være en samlingsmuffe, som sikrer, at alt fungerer perfekt og er 100 procent tæt. Når du er i gang med at skifte den defekte del, så er det altid en god idé at sikre, at de beslag, som holder tagrenden oppe, sidder ordentligt fast, og at der ikke er råd eller andet i de udhængsbrædder, der normalt er ved tagrenden. For har den været utæt, så kan vand altid finde en udvej, og er der først kommet vand ind, så er der ikke langt til ballade, for vand kan finde vej selv der, hvor vi ikke med det blotte øje kan se, der er nogle huller.

En af de bedste måder at sikre, at din tagrende ikke går i stykker på, er at rense den jævnligt og sikre, der ikke er grene eller andet, som kan ødelægge den. Det skal gøres minimum et par gange om året, for det vil sikre, der er fri passage, og så slipper du for at skulle skifte dele eller hele tagrenden så tit, for det er jo sjovere at bruge tiden på terrassen en søndag formiddag end at skulle kravle på stiger.